Vertoont uw dak beschadigingen die gevaarlijk kunnen worden?: Stap-voor-stap handleiding voor dakrenovatie
Is uw dakbedekking, dakconstructie of isolatiemateriaal aan vernieuwing toe?
Dan is het wellicht tijd het oude dak, de constructie of de isolatie te vernieuwen om schade aan de rest van uw huis te voorkomen. In deze bijdrage helpen we u stap voor stap bij het realiseren van uw renovatieplannen. Lees wat er tijdens de planningsfase allemaal moet gebeuren, op welke dingen u bij het aanvragen van een offerte moet letten en wat u verder nog kunt doen om uw renovatieproject tot een succes te maken.
1. Planningsfase
Wanneer is een dakrenovatie noodzakelijk of zinvol? Dat hangt af van de redenen voor de vernieuwing – en die kunnen zeer verschillend zijn.
- Het energieverbruik moet door een energiezuinige renovatie worden gereduceerd om de stookkosten te verlagen.
- Er moet een fotovoltaïsche of thermische zonne-installatie op het dak worden geïnstalleerd. Dit kan met een installatie op of in het dak. Bij montage in het dak wordt de installatie direct in het dak geïntegreerd, waardoor deze tevens als dakbedekking functioneert. Installaties op het dak worden op een frame gemonteerd of parallel aan het dak bevestigd voor zover de dakhelling en de richting dit toelaten.
- Er is bijvoorbeeld een lekkage of andere schade door slijtage opgetreden (binnendringend water bij het dakraam etc. ).
- Er is onherstelbare schade opgetreden door extreme weersomstandigheden als storm of bovenmatige sneeuwdruk.
- Ook bouwkundige gebreken als schimmel of condensvorming in het dak door niet-vakkundig gerealiseerde dakconstructies moeten met een renovatie worden verholpen.
- Het dak moet worden vernieuwd in verband met een zolderverbouwing of andere verbouwings- of uitbreidingsmaatregelen.
- Het dak moet om optische redenen worden gerenoveerd. Bijvoorbeeld wanneer de verf of coating van uw oude dak afbladdert of niet meer past bij uw smaak of bij de nieuwe gevel.
Wat zijn de mogelijkheden bij dakrenovaties?
De belangrijkste vraag is of het dak kan worden gerepareerd of compleet moet worden vervangen. Daarnaast moet worden bepaald of alleen de dakbedekking moet worden vervangen of dat er ook een thermische verbetering vereist of gewenst is, of misschien zelfs een compleet nieuwe dakstoel. Verder dienen opdrachtgevers voor aanvang van de renovatiewerkzaamheden duidelijk voor ogen te hebben hoe ze de zolderruimte in de toekomst willen gaan gebruiken. Gaat de zolder straks bijvoorbeeld als woonruimte dienen, zorg dan dat de dakconstructie vandaag al voldoet aan de eisen van morgen. Neem ook eventuele extra ramen of dakkapellen op in de planning.
De onderconstructie (panlatten, tussenlatten, beschot etc.) moet steeds aan het geplande dakbedekkingsproduct worden aangepast. De afmetingen van de tengellatten en de spanten moeten overeenstemmen met de statische eisen.
Bij zolderverdiepingen die als woonruimte worden gebruikt, is een geventileerd dak vereist. De circulerende lucht zorgt ’s zomers en ’s winters voor een aangenaam binnenklimaat en bevordert de afvoer van vocht. Geventileerde daken kunnen op diverse manieren worden gerealiseerd. De meest gangbare methode is het aanbrengen van isolatie tussen de spanten. Wanneer de dakstoel zichtbaar blijft, is isolatie op de spanten de beste oplossing. Dit geldt ook voor reeds verbouwde daken die van extra isolatie moeten worden voorzien. Als de constructie een voldoende dikke isolatielaag tussen de spanten niet toelaat, kan er extra isolatie onder de spanten worden aangebracht om voor de nodige thermische bescherming te zorgen. De isolatie onder de spanten functioneert als extra installatievlak tussen de isolatielagen en reduceert het warmteverlies dat door de spanten wordt veroorzaakt.
Zolders die niet als woonruimte worden gebruikt, kunnen dienst doen als achterliggende ventilatieruimte, mits de omstandigheden dit toelaten. Metalen daken en dak- en wandbekledingen van plaatstaal moeten altijd worden geventileerd (koud dak). Constructies zonder ventilatieruimte (warm dak) zijn niet gebruikelijk en moeten afzonderlijk worden gepland. Elke dakconstructie brengt andere werkzaamheden, kosten en materiaalhoeveelheden met zich mee. Ook duurt de ene renovatie langer dan de andere.
Toestemming en gespecialiseerd advies
Dat hangt ervan af of het om kleine werken gaat of om renovaties die gemeld moeten worden of waarvoor een vergunning vereist is. Met kleine bouwwerken worden maatregelen bedoeld voor het onderhouden, renoveren of verbeteren van het huis, bijvoorbeeld de vernieuwing van het dak of de ramen. Als alleen het dak opnieuw moet worden gedekt, zorgt het dakdekkersbedrijf normaal gesproken voor de planning. Een extra planner is dan niet nodig. Houd er wel rekening mee dat niet alle bedrijven bevoegd zijn om een planning op te stellen. Wanneer het gewicht verandert, kan er bijvoorbeeld een nieuwe statische berekening nodig zijn.
Voor wijzigingen aan de bouwconstructie (dakkapel, dakraam, nieuwe dakstoel etc.) moet normaal gesproken een vergunning worden aangevraagd. Als de renovatie met een verbouwing of uitbreiding gepaard gaat, moeten er bovendien allerlei documenten voor de aanvraag van de bouwvergunning worden opgesteld. Er zijn echter uitzonderingen. Voor sommige renovaties geldt geen meld- of vergunningsplicht. Om een wetsovertreding te voorkomen, is het raadzaam voor een dakrenovatie altijd eerst contact op te nemen met de gemeente.
Als uw pand op de monumentenlijst staat of aan bepaalde gemeentelijke eisen moet voldoen (bijv. in verband met het behoud van het stads- en dorpsgezicht) is het verstandig om een deskundige in te schakelen en u uitgebreid bij de gemeente te laten informeren. Bij de thermische renovatie van een oud gebouw of bij het verhelpen van bouwgebreken bij nieuwbouw is het bovendien zinvol om een bouwingenieur of een energieadviseur aan boord te halen. Eventueel kan er ook een planningsbureau worden ingeschakeld dat deze diensten aanbiedt.
Tip van de PREFA expert:: Verzamel van tevoren zoveel mogelijk informatie
Zorg dat u de nodige informatie over uw voorkeursmateriaal en de door u gewenste kleur hebt, voordat u met uw plannen naar een dakdekkersbedrijf of bouwtechnicus stapt. U kunt ook een bezoek brengen aan een bouwbeurs om een beeld te krijgen van wat er allemaal mogelijk is. Verder kunt u bij PREFA gratis brochures en informatiemateriaal bestellen of u laten inspireren door de foto’s van de vele reeds uitgevoerde renovaties en nieuwbouwprojecten in de onlinegalerij. Laat uw planner of vakspecialist zien welke dak- en kapelvormen, kleuren, legpatronen of dakelementen u hebt gekozen. De expert geeft u daarna informatie over de statische eigenschappen van het dak en adviseert u over de renovatiemogelijkheden die hieruit voortvloeien. Dit is de snelste manier om uw plannen te realiseren.
Materiaalkeuze
Een stevig dak vervult veel functies: het beschermt het huis tegen weer en wind, geeft de bewoners een veilig gevoel en is bepalend voor de totale uitstraling. In het ideale geval vormen het huis en het dak een eenheid die perfect in de omgeving past. Misschien wordt uw huis zelfs de blikvanger van de buurt. Bepalend zijn het materiaal, de kleur, de vorm en de oppervlaktestructuur. In sommige gevallen wordt de keuze aan materialen beperkt door de dakvorm, de dakhelling of door regionale bouwvoorschriften (bijv. bouwplan, gemeentelijke bouwverordeningen). Ook worden traditionele dakbedekkingen als keramische en betonnen dakpannen, beverstaartpannen, dakspanen of leisteen tegenwoordig vaak vervangen door flexibelere, modernere en duurzamere materialen. Deze kunnen qua kleur meestal worden aangepast aan de omgeving of aan andere elementen, zoals dakgoten, hekwerk, vensterluiken, rolluiken, raffstores, kozijnen enz. Voor veel klanten is een metalen dak het alternatief bij uitstek. Kiest u ook voor deze oplossing, neem dan roestvaste dakshingles voor langdurig woonplezier.
Het totaalpakket voor dak- en gevelrenovaties van PREFA bevat alle componenten voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden en zorgt ervoor dat dak, goot, gevel en zonne-installatie optimaal samen functioneren. Met meer dan 5000 verschillende aluminium producten, zoals accessoires, hemelwaterafvoercomponenten en dak- en gevelbekledingselementen, biedt PREFA alles voor een perfecte oplossing. Aluminium is bovendien zeer goed vervormbaar, waardoor de mogelijkheden bij de vormgeving van het dak nagenoeg onbegrensd zijn. Het standaard kleurenassortiment van PREFA omvat 28 kleuren en biedt veel ruimte voor individualiteit. Afhankelijk van het product kan er uit maximaal 13 kleuren in de kwaliteit P.10 en 15 andere PREFA standaardkleuren worden gekozen. Het omvangrijke kleurenpalet van moderne kleuren, zoals antraciet en zwart tot en met de kleur dakpannenrood, die uw nieuw gedekt PREFA dak in de klassieke dakpannen-look laat verschijnen.
De dakvorm doet er niet toe – aluminium is zeer flexibel en biedt daarom technisch en visueel veel mogelijkheden om het dak naar eigen wens vorm te geven. PREFA heeft niet alleen producten voor schuine dakconstructies, maar ook voor daken met een zeer geringe dakhelling: bijv. Prefalz al vanaf 3° (houd rekening met beperkingen volgens de geldende norm), dakplaten en losanges 44 × 44 vanaf 12° (met uitzondering van platte daken). Daksystemen van PREFA zijn stevig, robuust, roestvast en stormvast en hebben een zeer laag eigen gewicht. Dit is een belangrijk voordeel: anders dan bij zware dakbekleding hoeft bij aluminium dakpannen of dakplaten de dakstoel meestal niet te worden verstevigd. Met name bij de renovatie van oude gebouwen worden de kosten hierdoor aanzienlijk gedrukt. In gebieden met hoge sneeuwbelastingen wordt de dakstoel door het lage eigen gewicht van het aluminium bovendien niet onnodig belast. En omdat aluminium eenvoudig kan worden verwerkt, kunnen juist bij oude panden alle hoeken goed worden bedekt. Ook ongelijke dakconstructies, zoals die bij oude boerderijen nog wel eens voorkomen, kunnen uitstekend met een lichtgewicht aluminium dak worden bedekt. Al deze voordelen in combinatie met de goede kwaliteit van de producten en de duurzaamheid van aluminium bieden planners, uitvoerders en opdrachtgevers maximale betrouwbaarheid – dit krijgt u zelfs zwart op wit van PREFA, met 40 jaar garantie op het materiaal en de verf.
Kosten en duur
Uiteraard heeft de omvang van het renovatieproject de grootste invloed op de kosten. Een vernieuwing van de dakbedekking alleen is goedkoper dan een energiezuinige renovatie. Een andere belangrijke factor is de huidige staat van het dak. Verder kunnen het daklandschap (dakvorm, dakhelling, dakkapellen, schoorstenen, ramen etc.), de dakconstructie en de gekozen producten de kosten sterk beïnvloeden. Ook de ligging van het pand en de toegankelijkheid van de bouwplaats mogen niet worden vergeten. Op het platteland is een bouwplaats over het algemeen eenvoudiger te bereiken dan in de stad en is er meestal genoeg opslagruimte voor de materialen. De prijzen kunnen daardoor per regio verschillen. Kies bij voorkeur voor een regionale dakspecialist. Deze kent de omgeving met zijn geografische bijzonderheden (windzijde, windstoten, maximale sneeuwbelasting) meestal goed en kan hier bij zijn advies beter rekening mee houden. Ten slotte speelt ook een rol of u bepaalde werkzaamheden in overleg met de uitvoerende bedrijven in eigen beheer kunt uitvoeren.
Als uw dak vanwege schade door overmacht (bijv. noodweer) moet worden vernieuwd, is het raadzaam eerst contact op te nemen met uw verzekering. Misschien wordt de schade door de verzekering gedekt en worden de reparatiekosten door de verzekeringsmaatschappij vergoed.
Afhankelijk van de omvang van het project kost een nieuw dak (incl. onderconstructie, isolatie etc.) ergens tussen de 25 000 en 60 000 euro. Dit is niet meer dan een grove schatting. Vraag voor een nauwkeurig berekend kostenplaatje van uw specifieke project een individuele offerte aan bij een dakdekkersbedrijf of plaatwerker. Factoren die relevant zijn voor het berekenen van de totale kosten zijn o. a. de afmetingen van het dak, het daklandschap, de dakhelling en de algemene staat van het dak.
De duur van een renovatie hangt af van de omvang van het project en de grootte van het object. Andere factoren die een rol spelen, zijn het weer, de bereikbaarheid van de bouwplaats en het aantal werknemers dat de uitvoerder inzet. Een omvangrijke dakrenovatie waarbij de onderconstructie compleet wordt vernieuwd en ook thermische verbeteringen worden doorgevoerd, kan al gauw een paar weken duren. Een renovatie van de dakbedekking alleen duurt normaal gesproken echter niet langer dan een paar dagen.
PREFA helpt u tijd en geld te besparen – met intelligente producten die elke vakspecialist snel en eenvoudig kan monteren. Een bijkomend voordeel is het lage eigen gewicht van het aluminium. Hierdoor hoeft de (oude) dakstoel normaal gesproken niet te worden vernieuwd of verstevigd. PREFA daken zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk – dit betekent langdurig woongenot voor vele generaties!
Dakdekkersbedrijven kunnen vaak op basis van reeds uitgevoerde projecten inschatten hoe lang de renovatie van een “standaard dakoppervlak”, bijv. van een zadeldak zonder dakkapel, dakraam, kilkeper etc. duurt. Vraag hier van tevoren naar. Verder is het belangrijk dat alle betrokken partijen hun werkzaamheden onderling goed op elkaar afstemmen. Bedrijven die in het verleden als eens met elkaar hebben samengewerkt, weten van elkaar hoe ze werken en wie welke werkzaamheden uitvoert. Hierdoor wordt voorkomen dat bepaalde werkzaamheden in de offertes niet worden uitgevoerd, omdat de dakdekker er bijvoorbeeld vanuit gaat dat de timmerman deze voor zijn rekening neemt of andersom. Zulke misverstanden kunnen tot onvoorziene kosten of zelfs tot vertragingen leiden, omdat er misschien materialen moeten worden nabesteld of andere extra maatregelen moeten worden genomen.
Tip van de PREFA expert:: termijnen vastleggen!
We adviseren u om alle gemaakte afspraken op papier te laten zetten en deze naar alle betrokkenen te sturen. Bij bedrijven en zelfstandigen uit de regio die u kent en die elkaar kennen, is dat misschien niet nodig, maar in andere gevallen kan het zinvol zijn. U kunt dit zelf het best inschatten.
Financiering en financiële steun
Duurzaam bouwen wordt door de overheid gestimuleerd. Voor een thermische dakrenovatie of een overstap naar groene energie kunt u in veel gevallen financiële steun aanvragen. Normaal gesproken wordt deze verleend in de vorm van belastingvoordelen, goedkope leningen of directe investeringssubsidies. Weliswaar zijn de financieringsmiddelen en subsidies die de overheid ter beschikking stelt beperkt, maar er zijn ook talrijke regionale instanties die financiële steun bieden. De beschikbare financiële middelen en criteria zijn per regio verschillend.
Een snelle en voordelige omzetting van het renovatieproject vereist een goede planning en een perfecte coördinatie van de afzonderlijke werkzaamheden. De dakdekker, de plaatwerker, de timmerman en de vakman voor het binnenwerk moeten hun werk goed op elkaar afstemmen, zodat alles op rolletjes loopt.
Opdrachtgevers die bepaalde werkzaamheden zelf willen uitvoeren om geld te besparen, bespreken dit het best van tevoren met de betrokken partijen. Houd er echter rekening mee dat het bouwproces hierdoor langer kan duren, omdat de opdrachtgever vaak minder tijd en kennis heeft. Ook valt werk in eigen beheer meestal niet onder de garantie bij eventuele toekomstige bouwkundige gebreken.
Wat kan de opdrachtgever verder nog doen om het bouwproces te versnellen en geld te besparen?
Een snelle en voordelige omzetting van het renovatieproject vereist een goede planning en een perfecte coördinatie van de afzonderlijke werkzaamheden. De dakdekker, de plaatwerker, de timmerman en de vakman voor het binnenwerk moeten hun werk goed op elkaar afstemmen, zodat alles op rolletjes loopt.
Opdrachtgevers die bepaalde werkzaamheden zelf willen uitvoeren om geld te besparen, bespreken dit het best van tevoren met de betrokken partijen. Houd er echter rekening mee dat het bouwproces hierdoor langer kan duren, omdat de opdrachtgever vaak minder tijd en kennis heeft. Ook valt werk in eigen beheer meestal niet onder de garantie bij eventuele toekomstige bouwkundige gebreken.
2. Aanbodfase
Ook dit hangt weer af van de aard en omvang van de geplande maatregelen. Als alleen de dakbedekking gerenoveerd moet worden, zijn een dakdekker of een plaatwerker voldoende. Voor een renovatie van de dakstoel hebt u ook nog een timmerman nodig. Dat geldt trouwens ook voor verbouwingen en uitbreidingen. Andere vakspecialisten, waar u dan mogelijk ook een beroep op moet doen, zijn een wand- en plafondmonteur, een elektricien en/of een vloerenlegger. Bij veranderingen aan de constructie van het huis die afwijken van de meest recente goedgekeurde plannen, dient u ook een planner, bouwtechnicus of architect in de arm te nemen. Deze plant en bewaakt de werkzaamheden op de bouwplaats en vraagt de eventueel vereiste bouwvergunningen aan (zie punt 1).
Let op: laat alle PREFA producten uitsluitend door deskundige bedrijven aanbrengen. Alleen zo bent u verzekerd van een optimale kwaliteit en kunt u aanspraak maken op de garantie. Via deze link vindt u bedrijven bij u in de buurt die PREFA producten verwerken.
Vraag bij meerdere bedrijven een offerte aan, zodat u de kosten kunt vergelijken en de juiste keuze kunt maken. Voor een optimale vergelijking is het belangrijk dat alle werkzaamheden duidelijk in de offerte zijn gespecificeerd. Tevens wordt zo voorkomen dat er achteraf nog allerlei onverwachte kosten bovenop de offerte komen.
Controleer of alle offertes op basis van dezelfde gegevens en op dezelfde manier zijn berekend. Kijk bijvoorbeeld of alle aanbieders min of meer dezelfde producten, modelaanduidingen en hoeveelheden gebruiken en een prijs per vierkante meter hanteren. Offertes met de opmerking ‘”facturering op basis van daadwerkelijke kosten en uren” maken vergelijken onmogelijk. Lees ook de betalingsvoorwaarden aandachtig door. Misschien wordt er een vooruitbetaling verlangd of biedt het bedrijf korting voor contant aan. Let ten slotte op de kleine lettertjes en kijk kritisch naar extra posten, zoals kosten voor het inrichten van de bouwplaats en voor afvalverwijdering. De laatste zijn sterk afhankelijk van de oude dakbedekking. Het verwijderen van asbesthoudende materialen is bijvoorbeeld veel duurder dan het wegbrengen van gewone dakpannen.
Uitvoering volgens de norm
Bij werkzaamheden aan het dak moeten er nationale normen en voorschriften worden nageleefd. Uit de offerte moet duidelijk blijken dat dit gewaarborgd wordt. Ontbrekende posten die achteraf nog berekend moeten worden, kunnen voor onaangename verrassingen zorgen. Voor een leek is het echter moeilijk om te beoordelen of de offerte op dit punt aan alle eisen voldoet. Wij raden u daarom dringend aan om hiervoor een expert in de arm te nemen!
Tip van de PREFA expert:: Documentwijzigingen!
Laat wijzigingen op papier zetten en bevestigen!
Zorg dat wijzigingen en overeenkomsten schriftelijk worden vastgelegd. In het slechtste geval zijn afspraken die niet in de orderbevestiging staan vermeld ongeldig als de opdrachtgever niet kan aantonen dat ze daadwerkelijk zijn gemaakt.
3. Uitvoeringsfase
Bij renovaties aan uw woning vervult u de rol van opdrachtgever. Normaal gesproken wordt ervan uitgegaan dat u de eigenaar van het object bent of in ieder geval over de vereiste rechten beschikt om de bouwmaatregelen te realiseren. Dit brengt een aantal verantwoordelijkheden met zich mee. Het is bijvoorbeeld de taak van de opdrachtgever om elke stap in het bouwproces te bewaken. Dit is door een gebrek aan tijd en kennis niet altijd even gemakkelijk.
U kunt er natuurlijk voor kiezen om bepaalde stappen, zoals het plannen en uitvoeren van de renovatie, aan anderen te delegeren, maar u bent en blijft de eindverantwoordelijke voor uw bouwproject. Een ander belangrijk punt is het naleven van alle regels omtrent veilig werken en de correcte registratie van alle personen die op de bouwplaats werken. Leg alle afspraken met planners en uitvoerders duidelijk schriftelijk vast in desbetreffende contracten. Doet u dit niet, dan kan dit in geval van schade tot hoge kosten leiden of zelfs juridische gevolgen hebben.
U kunt alle afspraken en werkzaamheden ook door een bouwcoördinator of architect laten coördineren en bewaken. Deze is dan verantwoordelijk voor de uitvoering van alle werken. De bouwcoördinator functioneert als intermediair tussen de opdrachtgever en de uitvoerende bedrijven en alle bij het bouwproces betrokken instanties.
Als opdrachtgever is het raadzaam om regelmatig een kijkje te nemen op de bouwplaats en gedurende het hele proces of tijdens afzonderlijke bouwfases herhaaldelijk overleg te plegen met de betrokken bedrijven. Door het vastleggen van “mijlpalen” in de vooraf gemaakte bouwplanning kunnen alle afspraken worden bewaakt om een tijdige uitvoering te garanderen.
Checklijst:: Wat u kunt doen voor een soepele uitvoering.
- Verzamel de contactgegevens van alle uitvoerende bedrijven en geef hun uw gegevens.
- Zorg dat u bij problemen of vragen telefonisch bereikbaar bent.
- Ga bij voorkeur elke dag op de bouwplaats langs en documenteer met foto’s de voortgang.
- Leg niet nagekomen afspraken en zichtbare gebreken schriftelijk en met foto’s vast. Spreek concrete deadlines af voor de uitvoering van de werkzaamheden.
- Kondig uw bezoek bij voorkeur aan. Bedrijven vinden dit doorgaans prettiger. Behandel alle bedrijven en hun personeel met respect.
4. Als alle werkzaamheden zijn uitgevoerd
Voor de oplevering brengt de opdrachtgever samen met de uitvoerder een bezoek aan de bouwplaats. Dit is het moment om vragen te stellen en eventuele gebreken vast te leggen. Houd er rekening mee dat de uitvoerders hun deel van het contract zijn nagekomen, zodra de oplevering heeft plaatsgevonden. Vanaf dat moment ligt de verantwoordelijkheid voor de uitgevoerde werken bij de opdrachtgever en start de garantieperiode. Zorg dat er bij de oplevering een opleveringsrapport wordt opgesteld met de volgende gegevens:
- Uitvoerende bedrijven
- Lijst met gebreken en deadlines voor het verhelpen hiervan
- Reden voor een eventuele weigering van de oplevering
- Datum en plaats
- Handtekeningen van alle betrokkenen
Neem de tijd om het opleveringsrapport zorgvuldig te controleren, voordat u het ondertekent. Handel nooit onder druk. U hoeft pas te betalen na de oplevering en nadat alle gebreken zijn verholpen. Bij gebreken is het verstandig om niet het hele bedrag over te maken. Bedrijven zijn geneigd om deze sneller op te lossen als er nog een bedrag openstaat. Bij grotere orders is het gebruikelijk om een waarborg overeen te komen, bijv. een inhouding voor te hoge aanbetaling of een inhouding als borg.
PREFA daken zijn zeer onderhoudsarm, robuust, weerbestendig en duurzaam en gaan daardoor lang mee. Periodiek onderhoud garandeert dat de dakbedekking en het plaatwerk gedurende vele jaren betrouwbaar functioneren. Vooral na strenge winters, storm of andere extreme weersomstandigheden is een controle van het dak, de gevel en de hemelwaterafvoer aan te bevelen. Het regelmatig reinigen van regenwaterafvoerputten, dakgoten, regentonvullers en bladvangers is eveneens raadzaam.
Uw dak is de komende 40 jaar blootgesteld aan ca. 75 000 uren zon en moet naar schatting 35 000 liter regenwater per vierkante meter verwerken – niets om u druk over te maken, want PREFA betekent 100 % betrouwbaarheid. Vanaf het montagetijdstip in het garantiecertificaat geeft PREFA 40 jaar garantie op het basismateriaal bij breuk, corrosie (roest) en vorstschade evenals 40 jaar garantie op de verf bij producten met de oppervlaktekwaliteit P.10 bij afbladderen en blaasvorming. Klik hier voor meer informatie over materiaal- en fabrieksgarantie en voor het aanvragen van een garantiecertificaat voor uw nieuwe dak na de renovatie.