Het gouden huis
Marktl/Wasungen - Aan een uitvalsweg in het stadje Elst, vlakbij Arnhem (Nederland), kreeg architect Kees Marcelis de opdracht van een familie om een prestigieus huis te ontwerpen dat perfect aansloot bij hun wensen. Niet alleen zijn opdrachtgevers, maar ook de buurtbewoners zijn onder de indruk van het resultaat en noemen het "Het Gouden Huis", vanwege de savannebeige kleur van PREFA's aluminium, dat in het juiste licht glinstert als goud.
Bewezen principes
Het gebouw van 300 m² bestaat uit een langwerpige laagbouw en een hoofdgebouw met een zadeldak, dat qua vorm geïnspireerd is op klassieke vrijstaande huizen uit de jaren zeventig. Kees Marcelis begon zijn ontwerpproces naar goede gewoonte van binnen naar buiten. Dit leidde tot de beslissing om het uitzicht vanuit de kamers op het weids omringende landschap te richten en het weg te draaien van de straat. De architect realiseerde daarom een gesloten gevel aan de straatkant, maar gaf het gebouw een open karakter naar de tuin en het aangrenzende maïsveld toe. Een terugkerend element in zijn ontwerpen is ook de vrije plattegrond, die in het geval van de woningbouw werd gevormd door een doosvormige positionering van de functionele ruimtes zoals de garderobe, badkamer en wc.
Verfijnd met aluminium
De harmonieuze overgangen tussen de binnen- en buitenruimtes en een sobere materiaalkeuze die de rust brengt in het pand, maakten het concept van Kees Marcelis compleet. Samen met zijn team koos hij ervoor om de woning te bekleden met Falzonal en Prefalz, een licht en duurzaam materiaal. Als blikvanger lieten ze het aluminium vormen met fijne lisenen over het dak en de gevel, die de compacte vorm van het gebouw zonder uitstekende delen en de hoge kwaliteit van het materiaal benadrukken. De lisenen geven de gevel een ritmisch aanzicht en getuigen van Marcelis' fascinatie voor de vloeiende aard van lange, rechte lijnen, die hij keer op keer in zijn werk gebruikt: Het oog volgt deze lijnen en vindt er een elegante generositeit in.
Geplooid lichtgewicht
"Het is fascinerend hoe anders de vouwen er in drie dimensies uitzien", zegt de verantwoordelijke vakman, Johan Duinkerke, over zijn voltooid project in Elst. Hij herinnert zich de strikte eis om de gevels te vormen met zeven centimeter hoge voegen aan de voorkant, waarvoor hij zelf geschikt gereedschap moest maken. Duinkerke gebruikte het gekleurd aluminium Falzonal dat PREFA speciaal voor dergelijke projecten ontwikkelde. Hij is lovend over de eigenschappen van de legering, de coating en de lichtheid van het materiaal.
Materiaal: