Hoog mikken, tot in de details
In Bad Soden bij Frankfurt am Main (Duitsland) staat een bijzondere eengezinswoning, ontworpen door Patrick Neff en Pascal Kuhn van Neff Kuhn Architekten – Studio PPANK. De nieuwbouw oogt aan de buitenkant sober en evenwichtig, de oplopende nok schept nieuwe, interessante ruimte. Om het gebouw duidelijker leesbaar te maken beslisten de architecten om slechts één materiaal te gebruiken voor de gevels en één voor het dak. Voor de gevels werd er gekozen voor hout, voor het dak viel na rijp beraad de keuze op Prefalz in P.10 antraciet. Ondanks de buitengewone hoeken en de hoge dakkapellen van het relatief grote dakoppervlak slaagden de architecten er zo in om een rustig en elegant totaalbeeld te creëren.
Innoveren en meer oppervlakte creëren
Volgens het bouwreglement mocht het perceel alleen bebouwd worden met een gebouw van anderhalve verdieping. In vergelijking met het gebouw dat er stond, creëerden de architecten bijna dubbel zo veel oppervlakte in de nieuwbouw. Ze plaatsten een lange zijde van het gebouw schuin. Zo ontstond een benedenverdieping waar licht ook via de zijkant binnenvalt. In combinatie met de oplopende nok ontwierpen ze een grote tuingevel, kamerhoge dakkapellen en een breder wordende benedenverdieping, die de aanblik vanaf de straat niet verstoort. Ook het donkere aluminium draagt bij tot het elegante totaalbeeld. De vakmannen slaagden erin om dit dakmateriaal bijna naadloos over de borstwering van een loggia en de drie grote dakkapellen te plaatsen.
Efficiënt gepland
Patrick Neff en Pascal Kuhn betrokken vakman Andreas Knippschild al in de ontwerpfase bij het project. Hij gaf het groene licht voor de onconventionele en complexe dakvorm van de eengezinswoning. ”Op het eerste gezicht ziet het dak er zeer eenvoudig uit. Als je echter bedenkt dat we het volledige dak uitsluitend met felstechniek tegen neerslag beschermen, was dit project ondanks onze ervaring een grote uitdaging”, vertelt Andreas Knippschild. Zijn team gebruikte mobiele fels- en profileermachines. Zo konden ze ter plekke de panelen vervaardigen. Op de bouwplaats konden ze het werk in kleinere stukken opdelen en geleidelijk de dakbedekking plaatsen. Verder konden de vakmannen veel preciezer en sneller reageren op eventuele onnauwkeurigheden van andere handwerkers of kleine afwijkingen van de afmetingen.
Klein blijven
Het architectenbureau realiseerde tot nu toe kantoorgebouwen en eengezinswoningen in het Rijn-Maingebied. In de toekomst willen ze ook graag gemeentelijke projecten ontwikkelen. Op dit moment zijn de twee jonge architecten bezig met de renovatie van een flatgebouw. Veel groter willen Neff Kuhn Architekten – Studio PPANK echter niet worden. Ze verdelen hun aandacht liever niet over te veel projecten. Ze vinden het belangrijk om voldoende tijd te kunnen nemen voor hun bouwheren en uit een project alles te halen wat erin zit. Hun begrip van architectuur willen ze constructief en sfeervol in hun projecten tonen.