High-end architectuur in de villawijk van Veenendaal met PREFALZ

In een exclusieve buurt van Veenendaal in Nederland ging een echtpaar op zoek naar een architectuurstudio voor de bouw van hun droomhuis. Wie geïnteresseerd was in deze opdracht, wachtte een bijzondere uitdaging. Met slechts één schets moest de architect de opdrachtgevers kunnen overtuigen. Hoeshmand Mahmoed haalde de opdracht binnen. De indrukwekkende villa bekleed met een buitengewoon PREFALZ dak overtrof zelfs de verwachtingen van de bouwheren.

Regionaal verankerd

Hoeshmand Mahmoed richtte ongeveer twee en een half jaar geleden HMVD Architecten in Gelderland op. Het bureau legt zich toe op exclusieve woonprojecten voor veeleisende klanten. “Ik ben blij dat ik me met mijn vijf getalenteerde medewerkers kan wijden aan het ontwerp van high-end woonhuizen in de regio”, vertelt de architect. “Wij bouwen maximum vijf villa's per jaar. Zo blijft er voldoende ruimte over voor opdrachten in de sociale woningbouw.” 

Veel van hun projecten zijn gesitueerd in Veenendaal, vooral in de villawijk De Groene Grens, dat haar naam te danken heeft aan het nabijgelegen natuurontwikkelingsgebied. Dit is een opkomend deel van de stad, waar je hier en daar nog meer verrassende ontwerpen en spannende materiaalcombinaties kunt ontdekken. 

Lächelnder Architekt Hoeshmand Mahmoed von HMVD Architecten, sein Kinn auf der linken Hand abgestützt.

Geslaagde architectuur in twee delen

De klanten, een ouder koppel met twee katten, droomden van een huis met een natuurlijke vijver en een tuin, die hun beide levenssferen duidelijk van elkaar scheidt. Architect Hoeshmand Mahmoed overtuigde hen met één enkele schets van zijn concept om het woonhuis op te delen in twee volumes die toch één harmonisch geheel vormen. De primaire woonzone met woonkeuken, masterbedroom en sauna, en de secundaire woonzone met twee gastenkamers, carport en home office zien eruit als twee aparte huizen. Ze zijn met elkaar verbonden door een gang die aan een brug doet denken en hebben dezelfde aluminium bekleding.

Modernes Einfamilienhaus mit charakteristischen, spitzen Giebeldächern, bedeckt mit schwarzen Prefalz-Dachbahnen, reflektiert sich in einem ruhigen Gartenteich. Die Fassade kombiniert dunkle Wandelemente mit hellen Ziegelbereichen und großen Fenstern. Eine Terrasse mit Gartenmöbeln lädt zum Verweilen ein und ist harmonisch in die üppige, blühende Gartenlandschaft integriert.

Complexe dakvorm met aluminium

De blikvanger van het ontwerp is zonder enige twijfel het PREFA dak- en gevelsysteem in de kleur P.10 zwart, met zijn opvallende knikken. De vorm is deels geïnspireerd door rieten daken. De bekleding heeft veel weg van textiel door de vloeiende overgangen. De architect legt uit: “De dynamiek die ontstaat wanneer je een deken over een bed legt, hebben wij door de verschillende dakhellingen willen imiteren. Het materiaal strekt zich uit van de bodem tot het dak, wat dit beeld nog versterkt. Een mooie plus: de gevel is onderhoudsvriendelijk, zoals de bouwheren het wensten.” Aanvankelijk was het plan om het dak en de gevel met zink te bekleden, maar na uitgebreid onderzoek en gesprekken met adviseur Henk Smienk lieten ze dit idee varen. Aluminium bleek voor dit project de betere keuze wegens de kleurvastheid. In tegenstelling tot zink konden de opdrachtgevers er met aluminium zeker van zijn dat de kleur van de gevel ook op langere termijn behouden blijft.

Luchtfoto van een moderne eengezinswoning met een steil, zwart Prefalz zadeldak met ingewerkte zonnepanelen. De architectuur combineert grote glaspartijen met geometrische vormen. Een carport is in het gebouw geïntegreerd. De villa beschikt over een goed onderhouden tuin met vijver en terras, en is gelegen in een rustige buurt in voorstedelijk gebied.

De durf om uit de band te springen

Zoals vaak in hun ontwerpen kozen de architecten er bij de villa in Veenendaal voor om opvallende contrasten te creëren. De lichtgrijze natuursteen die ze in de gevel integreerden, geeft een speelse toets en doorbreekt de monochromie. Met deze verticale stroken aan de voor- en achterzijde van het huis verwijzen ze naar de regionale bouwtraditie en deconstrueren ze op ludieke wijze de klassieke eengezinswoning. Daarbij weken ze moedwillig af van de gebaande paden: “Een doorsnee huis had in deze buurt gewoon niet zo goed gepast”, zegt Hoeshmand.

Luftaufnahme eines modernen Einfamilienhauses mit einem komplexen Dachsystem aus schwarzem Prefalz, Solarmodulen und mehreren Gauben. Das Anwesen verfügt über einen gepflegten Garten mit Rasenflächen, einem großen Teich, einem Holzsteg und einer Sitzgruppe. Gepflasterte Wege und eine Einfahrt vervollständigen das Bild der ordentlich angelegten Außenanlage, die das Haus umgibt.

Villa Veenendaal

Land:

Nederland

Object, plaats:

Eengezinswoning, Veenendaal

Categorie:

Nieuwbouw

Architectuur:

HMVD Architecten

Uitvoering:

Duinkerke Dak en Zink

PREFA adviseur:

Henk Smienk

Plannen & portret:

HMVD Architecten

Materiaal:

PREFALZ

Kleur:

P.10 zwart

Copyright:

© Robert Koelewijn