Tiny Häuser mit Aluminiumhülle: Nachhaltige Modulbauten in Slowenien

Op een helling bij het Sloveense dorpje Kančevci ligt op een privéterrein van 20.000 vierkante meter een 150 jaar oud, grondig gerenoveerd landgoed met traditionele boerderij en schuren. De locatie Pri Momi – “bij grootmoeder thuis” – werd met veel smaak ingericht en is een geliefde plek voor huwelijken en andere feesten. De twee moderne tiny houses met witte PREFALZ gevels steken prachtig af tegen de authentieke gebouwen op het domein.

Uitgepuurd, bescheiden en eenvoudig

De tiny houses werden ontworpen door Maja en Goran Dominko in nauwe samenwerking met de houtbouwspecialisten van MITOS GRUP. Maja en Goran zijn de opdrachtgevers en architecten van dit project. “We hadden van bij de start een uitgepuurd, bescheiden en eenvoudig ontwerp in gedachten. Wel kozen we resoluut voor eigentijdse architectuur om een interessant contrast te creëren met de prachtige, historisch waardevolle elementen van het landgoed. We wilden dat de tiny houses goed zichtbaar in het landschap zouden zijn, zonder de aandacht te veel op te eisen”, vertellen de architecten van Kubico domino arhitekti over dit bijzondere project.

Frontansicht der beiden Tiny Häuser der Gästeunterkunft 'Pri Momi' in Kančevci, Slowenien, mit großen Glasfronten, gestaltet mit PREFALZ Dach- und Fassadenverkleidung in P.10 Reinweiß und naturbelassenem Holz. Die minimalistischen Mikrohäuser verfügen über breite Holzstufen, die zu den Eingängen führen, und bieten einen direkten Blick in die gemütlichen Innenräume. Die klare Linienführung und die Kombination aus Aluminium und Holz unterstreichen das moderne und einladende Design der Ferienunterkünfte.

Compact en efficiënt gebouwd

De huizen in houtskeletbouw hebben buitenafmetingen van 7,20 m op 4,20 m en bestaan voor 85% uit hout. Ze werden in ongeveer vier maanden volledig in het atelier geprefabriceerd en via zwaar transport vervoerd naar de bouwplaats. De tiny houses zijn 21 m² groot en toegankelijk via de voorzijde, die volledig uit glas bestaat en voor voldoende lichtinval zorgt. Met hun open gevel en ruimte onder het dak beschikken de kleine studio's ook over een ruime badkamer en een keukenblok.

Detailansicht der weißen PREFALZ Dach- und Fassadenverkleidung der Tiny Häuser 'Pri Momi' in Kančevci, Slowenien. Die Gebäude sind in einer modernen Kombination aus hochwertigem Aluminium in P.10 Reinweiß und naturbelassenem Holz gestaltet. Das Bild zeigt die präzise ausgeführten Falze und den eleganten Übergang vom Dach zur Fassade, der ohne sichtbare Unterbrechung der vertikalen Stehfalze realisiert wurde. Die harmonische Materialwahl unterstreicht das minimalistische Design der exklusiven Gästeunterkunft.

Doorlopende lijnen

“PREFA past perfect bij deze kleine woningen”, zegt Matej Makoter, drijvende kracht en mastermind van de fabrikant MITOS GRUP. De lange zijden en het dak zijn bekleed met witte PREFALZ, die als een beschermende deken over de houten huizen ligt. Doordat de panelen niet allemaal dezelfde breedte hebben, krijgen de woningen een speelse toets. De overgang van het dak naar de gevel is opgelost met een licht uitstekende fels. De verticale staande fels lijkt zonder onderbreking door te lopen. Er is geen dakgoot, het water loopt rechtstreeks van het dak via de gevel naar de grond. “Dit was alleen mogelijk, omdat het dakoppervlak met zijn 21 m² zeer klein is”, legt Goran Dominko uit. De buitenste felsen aan de randen zijn een beetje hoger uitgevoerd en markeren zo expliciet de eenvoudige, archetypische vorm van de twee kleine gebouwen. Dankzij de gedetailleerde verwerking van de felsen en lijnen ziet het materiaal er zacht en vloeiend uit.

Blick auf die Vorderseite der beiden Tiny Häuser der Ferienanlage 'Pri Momi' in Kančevci, Slowenien. Die Mikrohäuser wurden in einer Holzrahmenbauweise erreichtet und mit einer robusten PREFALZ Dach- und Fassadenverkleidung in P.10 Reinweiß vollendet. Die modernen, minimalistischen Bauwerke kombinieren eine langlebige und zugleich ästhetische Aluminiumhülle mit großen Glasfronten und naturbelassenem Holz, eingebettet in eine grüne Landschaft. Die großzügigen Holzstufen führen zu den Eingängen, die eine gemütliche und einladende Atmosphäre schaffen.

Goed en duurzaam wonen

MITOS GRUP in het Sloveense Križevci pri Ljutomeru bouwt al 20 jaar tiny houses en prefabhuizen van hout. Het bedrijf heeft binnen Europa een stevige positie verworven in deze branche. Met een ervaren team van zo'n 40 mensen levert het afgewerkte woningen, inclusief sanitair en technische voorzieningen, binnenafwerking, dak en gevel. Daarbij dragen ze duurzaamheid hoog in het vaandel. Materialen die schadelijk zijn voor het milieu, worden zoveel mogelijk vermeden. Restmaterialen worden consequent gerecycled of gebruikt om te voorzien in de eigen energiebehoefte. Het bedrijf is bijna energie-autonoom. MITOS GRUP gaat voor goed en duurzaam wonen, zonder in te boeten aan comfort, creativiteit en cachet.

Vogelperspektive auf die Rückseite der beiden Tiny Houses 'Pri Momi' in Kančevci, Slowenien. Die exklusiven Mikrohäuser sind mit einer robusten PREFALZ Dach- und Fassadenbekleidung in der Farbe P.10 Reinweiß sowie Naturholz ausgestattet. Die weiße Gebäudehülle aus hochwertigem und langlebigem Blech wurde in einer Stehfalzdeckung ausgeführt. Die minimalistische Architektur fügt sich harmonisch in die umgebende Grünanlage und die gepflasterten Wege ein. Das Bild zeigt auch die leicht versetzte Anordnung der Gebäude, die in Holzrahmenbauweise errichtet wurden.

Meer informatie:

Materiaal: PREFALZ, P.10 zuiver wit

Via deze link kunt u foto's downloaden.

Fotocredit: PREFA / Croce & Wir